Grafikai alapfogalmak

Vektorgrafika

Olyan számítógépes grafika, amely pontokból, vonalakból, görbékből, alakzatokból épül fel, és matematikai alapjainak köszönhetően veszteségmentes eredményt alkot minden méretben.

Pixelgrafika / Raszteres grafika

Pixelekből felépülő grafika, amit más néven raszterizált vagy raszteres képnek nevezünk. Hátránya, hogy nyomtatás esetén a felbontásától függően romolhat a kép minősége, mivel nem méretezhető veszteségmentesen.

Arculati kézikönyv

Egy komplett leírás, ami meghatározza a céged arculatát és annak elemeit, és útmutatást ad ezeknek a megfelelő, illetve javasolt használatára. Az arculati kézikönyvben kitérünk a látványvilágban szereplő betűtípusokra, színekre, grafikai elemekre. 

Nyomdai kifutó

Nyomdai kifutóra azért van szükség, hogy a nyomtatott kiadványok szélén ne keletkezzen fölösleges margó a vágást követően, így a grafikai tervezés során már a grafika megjelenését hagyjuk kifutni minden oldalon. Legtöbb esetben a nyomdai kifutó 3mm széles, de használhatunk 2-től akár 20mm vastag kifutót is.

Nyomdai vágójel

A nyomdai pdf négy sarkában található függőleges és vízszintes segédvonalak a nyomdai vágójelek, melyek azért szükségesek, mert a nyomdában ez alapján fogják tudni pontosan méretre vágni a nyomtatott anyagot. 

DPI

Dot Per Inch azaz Képpont per hüvelyk – A nyomtatandó anyagok pixelsűrűségét határozza meg a nyomtató számára. A leggyakoribb felbontás a 300 dpi ami annyit tesz, hogy 300 ponton helyez tintát a filmre 1 hüvelyken.

Kiterjesztések

Nyomdai pdf

A professzionális nyomdákban az esetek többségében a grafikai anyagok nyomtatását a nyomdai pdf formátumból végzik. Ezek a pdf kiterjesztésű dokumentumok tartalmazzák az általában cmyk színterű teljes grafikát, pontos nyomtatandó méretben, szükséges felbontással (dpi), nyomdai kifutóval, és vágójelekkel, esetenként nyomdai regisztrációs jelekkel ellátva.

Ai

Az Adobe Illustrator vektorgrafikus szerkesztőprogram saját file kiterjesztése. Ez a file azért szükséges számodra mert a teljes szerkeszthető grafikát tartalmazza és későbbiekben, ha szükség van például a logód vektoros kiterjesztésére egy esetleges nyomtatásnál, vagy ajándéktárgy készíttetésnél.

EPS

Az .eps kiterjesztés ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint az .ai file, tehát vektorgrafikus információkat tárol. Legtöbb esetben a Blended Studiostól .eps formátumú fájlokat fogtok kapni, melynek előnye az .ai kiterjesztéssel szemben, hogy az összes vektorgrafikai program képes kezelni, így nem ütközhetünk kompatibilitási problémákba,

JPG

A legelterjedtebb tömörített kép fájlformátum, melyet az összes képmegjelenítő program képes megnyitni. A fényképezőgépek, és a telefonok kamerái is a .jpg fájlformátumot használják.

PNG

Portable Network Graphics egy veszteségmentes képfájl formátum, melynek a legnagyobb előnye, hogy áttetsző rétegkezelésre képes, így ideális hátteret nem megjelenítő logók képi formátumaként.

Színprofilok

CMYK

Nyomtatásoknál használt legelterjedtebb színtér, amely a Cián (C), Magenta (M), Sárga (Y) és Fekete (K) színekből tevődik össze.

RGB

A Piros (R), Zöld (G) és Kék (B) színekből álló színtér, leggyakrabban digitális felhasználásra alkalmas, mivel a monitorok, kijelzők is RGB pixelekből alkotják meg a képet a legtöbb esetben. Emellett pedig az RGB színtérrel mentett grafikák kevesebb helyet foglalnak, amely lényeges például a weboldalak felépítése esetén.

MONOCHROME

Ez tulajdonképpen a szürkeárnyalatos mondhatni fekete-fehér színprofil, ami ugyan olyan hatásos tud lenni, mint a színes társai, ha megfelelő módon kombináljuk az árnyalatokat a grafikai tervezés során.

Szinhűség

A monitorok és a nyomtatott anyagok közti színhűségről ejtenénk még pár szót. Különböző kijelzők más és más panelekkel lehetnek szerelve, így előfordulhat, hogy ugyan azt a képet nézve enyhén más színeket látunk a két megjelenítő eszközön. A nyomtatott anyagok nagyon kis mértékben ugyan, de biztosan különbözni fognak a saját kijelződön látott grafikától. Ez azért van mert a monitorod RGB míg a nyomtató CMYK színtérben fog dolgozni.  

#

Vissza A Tudástárhoz

Hasonló tartalmak

Miért hozzak létre google fiókot a weboldalam számára?

Miért hozzak létre google fiókot a weboldalam számára?

Egy ingyenes Google fiók létrehozására tekinthetsz úgy, mint egy tökéletes befektetés, mivel a vállalkozásodat és annak fejlődését táplálja, és nem utolsó sorban ez fogja a weboldalad Indexelését is lehetővé tenni a Google Search Consol segítségével, amely mondhatni a...

bővebben
Weboldal készítés alappillérei

Weboldal készítés alappillérei

Egy weboldalnak is szilárd alapok kellenek, ezeket a pilléreket még a a weboldal fejlesztésének megkezdése előtt határozzuk meg az ügyfél közreműködésével. Ehhez most egy kis segédletet szeretnénk nyújtani. Technikai szempontból a tárhely és a domain a legfontosabbak,...

bővebben

Pin It on Pinterest